Bedelli Askerlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bedelli Askerlik Başvurusu Nasıl Yapılır? Türkiye’de belli aralıklar ile nakit bedel ödenmesi karşılığında çıkartılan bedelli askerlik, zorunlu askerliğe alternatif olarak süre kısalması şeklinde ortaya çıkar. Bedelli askerlik uygulamasında gerekçe olarak hem insanların işlerini kaybetmemesi hem de ordu ve devletin maddi ihtiyaçları gösterilir.
Bedelli askerlikte kura çekimi ise başvuru sayısının belirlenen kontenjan sayısını geçmesi halinde gerçekleşiyor aksi durumda tüm başvuruda bulunanlar bu uygulamadan yararlanabiliyor.
Bedelli Askerlik Şartları
6 ay süreli kısa dönem ve 12 ay süreli uzun dönem olarak askerlik tipleri Türkiye’de en yaygın askerlik tipleridir. Zaman zaman ordu ve devletin ihtiyaçlarına yönelik bedelli askerlik uygulaması da yapılıyor. İnsanların iş hayatlarını etkilememek ve uzun süre ailelerinden uzak kalmamaları da sebepler arasında yer alıyor.
Önceden bu uygulama belli zaman aralıkları ile kanunlaştırılmış olsa da yeni kanun gereği artık sürekli olarak devreye giriyor. Nakit ücret karşılığında yapılan kısa süreli askerlik anlamına gelen bu uygulamanın 2 farklı seçeneği vardır. İki seçenekte de kişinin 18 yaşının doldurmuş olması gerekiyor.
İlk seçenek, yurtdışında yaşayan kişiler içindir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup en az 3 sene yurtdışında bulunan erkekleri kapsayan bu uygulamada 21 gün kısa süreli askerlik yapılır ve kişi, böylelikle zorunlu askerlik hizmetini tamamlamış olur.
Bu durum kısa adı ile “dahte” şeklinde bilinir. “Dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler” açılımında olan dahte, sadece yurtdışında olanlar için geçerlidir.
Bu uygulamanın diğer bir seçeneği de Türkiye Cumhuriyetinde ikamet edenler için geçerlidir. Zorunlu askerlik hizmetine tabi olan T.C. vatandaşları belirlenen ücreti ödemeleri ile kısa süreli olarak askerliğini yapmış sayılırlar.
Bedelli Askerlik Ödemesi Nereye Yapılıyor?
Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası ve PTT Şubelerine yapılıyor.
Bedelli Askerlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bedelli askerlik başvurusu nasıl yapılır? E-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılıyor. PTT’den alınacak E-Devlet şifresi ile E-Devlet’e girip bazı adamların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu adımlar aşağıdaki gibidir:
- İlk ekranda askerlik başvurusunun yapılacağı onaylanır.
- İkinci aşama olarak; askerlik tecil işleminin iptal edilmesi gerekiyor ki bedelli başvurusu yapılabilsin. İptal sebebi olarak da bedelli askerlik seçeneğinin işaretlenmesi gerekir.
- Tüm bu işlemlerin bitmesinin ardında kaydet butonuna basılır ve ödeme detayları çıkar. Ödemenin gerçekleşmesinin ardından tekrar bu ekranda kalan maddelerin doldurulması gerekir.
Bedellinin çıkmaması durumunda yatırılan paranın geri alınması için askerlik şubesi de seçilerek, kaydedilir.
Bedelli Askerlik Sınıflandırılmış Sonuç Sorgulama
Askere alınacak adayın sevk olacağı sınıf ve birliğin belli olmasına sınıflandırılmış yükümlü denir. Bedelli Askerlik sınıflandırılmış sonuç sorgulama, e-Devlet üzerinden yapılabilir. E-Devlet sayfasından PTT’den alınan şifre ile giriş yapılması gerekir ardından adayın sınıflandırılmış yükümlü ibaresi ile karşılaşması durumu; askerlik yerlerinin, sınıf ve birliğinin belli olduğu anlamına gelir.
3 hafta süren bedelli askerlik programında ilk hafta kişi, birliğe teslim olur ve işlemleri yapılır. Sağlık taraması, kayıt işlemleri, takımların oluşturulmasının ardından temel eğitimlere başlanır. 2.haftada bir erin bilmesi gereken silah ve atış eğitimi verilir.
Son haftada da yemin töreni için hazırlık yapılır.
Facebook’ta en aktif Bedelli Askerlik grubuna katılarak sorularınızı, paylaşmak istediğiniz anıları paylaşabilirsiniz.