Göçmen Vatandaşların Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?
Göçmen Vatandaşların Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır? Son zamanlar da göçmen vatandaşların askerlik borçlanması nasıl yapılır ülkemiz de dünya da sıklıkla sorulmakta olan ve merak edilen bir konu olmaktadır.
Göçmen vatandaşların askerlik borçlanması nasıl yapılır sorunun cevabı günümüz de çok kolay olmaktadır. Göçmen vatandaşların askerlik borçlanması yapılması için adı geçen vatandaşların 22 yaşını doldurduktan sonra Türkiye vatandaşlığına geçmesi lazımdır. Bu kurala uyan vatandaşlar sonra geldikleri ülkelerden askerlik yaptığına dair evrak ya da belgeleri teslim etmeli gerekir.
Göçmen Vatandaşların Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?
Bu askerlik yaptıklarına ait olan belge tada evraklar da askerlik tarihinin yazması şarttır. Vatandaşın geldiği ülkeden askerlik hali belgesi alamaması halinde göçmen vatandaşların askerlik borçlanması yapması Türkiye’de söz konusu bile değildir.
Askerlik borçlanmaları yapma konusu göçmen olan vatandaşlar ve Türk vatandaşlar için değişiklik göstermektedir. Bazı nedenlerden dolayı zorunlu olmasın Türkiye’ye göç ederek gelmiş ve daha sonra Türk vatandaşı olan vatandaşlar askerlik borçlanması ile ilgili erken emeklilik hakkı elde etmektedirler. Bundan dolayı göç ettikleri ülkeden askerlik görevlerini tamamlamış olmaları gerekir. Vatandaşlar göç ettikleri ülkede 24 ay askerlik yapmış ise Türkiye’de yasal olan askeri hizmet 6 ay olmasından dolayı 6 ay süre zarfında askerlik borçlanması yapabilirler.
Bulgaristan’dan ülkemize gelmiş yurttaşlar askerlik borçlanması haricinde hizmet süresi borçlanması da yapmaya hak kazanan bilmektedirler. Hizmet süresi borçlanması hususunda sadece Bulgaristan’da faal olarak çalışmış süre baz alınmaktadır.
Göçmenlerin Askerlik Borçlanması Yapabilmesi İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Göçmenlerin askerlik borçlanması yapabilmesi için gereken şartlar hususunda 557754 sayılı Kanun’un yetmiş dokuzuncu ve 3201 sayılı Kanunun altıncı maddesi baz alınmaktadır. Şahsın göçmen kategorisinde askerlik borçlanmasında bulunabilmesi için kanunca belirtilen şartlar maddeler halinde sıralandığı gibidir.
- 01- 01-1989 ve 08-05-2008 tarihleri aralığında yurttaşı olduğu ülke eli ile göç etmeye itilmiş olunmak.
- Ülkeye göçün arkasından şahıs T.C. vatandaşlığına ait kimlik almalıdır.
- Şahıs T.C. sınırları kapsamında ikamet etmelidir.
- İki bin yirmi iki sayılı kanun şartlarınca Türkiye’de bulunan SGK’larından veya kuruluşlarından bağlanan hiçbir aylığın olmaması gereklidir.
- Şahsın göç ettiği yurttaki çalışma sürecinin kanıtlanabilir olması gerekir.